Kloterug

‘Het is een heel klassiek gevalletje. Je kan er niet naast kijken. Duidelijk aanwezig. De boel zit allemaal wat bekneld. Ja, dat kan flink zeer doen. Lopen kan pijnlijk zijn, maar ook zittend en liggend kan het de boel behoorlijk afknellen. Daar kan je wel aan wennen hoor. Het kan ook verbeteren, maar ik verwacht het niet

Bovenstaande woorden lijken uit de mond van een hele slechte schoenenverkoopster te komen, zo één die mij maar wat graag een paar ‘wie-mooi-wil-zijn-moet-pijn-lijden-pumps’ wil aansmeren, maar dat is helaas niet het geval. Voor mij zit niet een wanhopige verkoopster, voor mij zit een een arts. Een arts die bovenstaande woorden uitspreekt, terwijl hij op de mri-scan mijn rughernia aan het analyseren is. Geen pijnlijke doch fashionable pumps voor mij, eerder gezondheidssandalen, want shit wat doet dat kreng in mijn rug veel zeer. Ik kan niet eens normaal lopen, laat staan op hakken.

Wil je weten hoe een hernia voelt? Het voelt alsof kleine kaboutertjes met hele scherpe naaldhakjes over je been aan het marcheren zijn, terwijl een grote sterke vent datzelfde been probeert te pletten tussen een bankschroef. Het voelt alsof er honderdduizend mieren in je been zitten en die proberen te ontsnappen door met puntmesjes je been open te snijden. Dat alles terwijl je net keihard op je stuitje bent gevallen. O, en heb je wel eens kramp in je kuit gehad ’s nachts? Jankend op de rand van je bed gezeten en aan je tenen zitten trekken om de pijn weg te krijgen? Nou, zo voelt een hernia dus. Ik zweer het je. Ik overdrijf niet. Nooit.

Theoretisch gezien is het niet onmogelijk dat het vanzelf over zal gaan, maar die kans is niet heel groot. Een operatie is volgens mij de beste optie. Een zenuwblokkade kan ook, zo’n spuit, maar volgens mij stel je het probleem dan alleen maar uit.’

De gedachte aan een operatie maakte me enigszins nerveus, dus besloot ik nog maar wat informatie over de zenuwblokkade in te winnen.

‘Nou, je moet niet denken aan een gewone spuit in de rug. De naald plaatsen wij langs de onderkant, bij het staartje, verticaal de rug in. ( De beste man liet ondertussen op een schaalmodel zien hoe dat in zijn werk gaat. Ik vind mezelf niet flauw, maar hier werd ik behoorlijk onpasselijk van). ‘Overigens is het effect slechts tijdelijk. De kans is aanzienlijk dat de hernia zal blijven en dat een operatie alsnog nodig zal zijn’. Uitstellen van het probleem dus.

 

Een operatie gaat het worden, aankomende maandag, en ik ben best bang. Gelukkig heb ik de afgelopen week veel steun en bemoedigende woorden mogen ontvangen van heel veel lieve mensen om me heen. Zo ook van mijn leerlingen. Ze trakteerden me zelfs op taart, omdat ze me zo zielig vonden. Het taartmes werd heel demonstratief in de hand gehouden, terwijl ze me uitleg gaven over de werkwijze van de chirurg. Heel geruststellend.

 

Nog 60 uur. Dan is het voorbij. Dan heeft de chirurg de kaboutertjes met naaldhakjes aan van mijn been gehaald en de mieren met puntmesjes uit mijn been bevrijd.

Nog even bikkelen. Nog even stoer zijn.

2 gedachtes over “Kloterug

 1. Lieve Sarah,
  Dat heb je weer eens beeldend beschreven. ( zegt een ervaringsdeskundige 😉 Sterkte bij de operatie en het herstel. Liefs en een dikke knuf M&M

  Like

 2. Geweldig omschreven!!
  Ze kunnen jouw omschrijving beter gaan gebruiken bij klachten en symptomen van een hernia, dat is veel duidelijker dan de officiële beschrijving.
  Nog even doorbikkelen Bikkel . XXX

  Mam

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s