Taalpolitie

‘Wijs jij andere op spelfouten? Dan ben je een onaangenaam mens’

De krant stond er vandaag vol mee en zelfs op de radio werdt het verteld. Ook mijn collega’s merkte dit bericht op en dat wilden ze me maar wat graag vertellen. Zei vinden dat ik van de taalpolitie ben en dat het nieuwsbericht betrekking op mij heeft.

Vaak is de reactie:’Pffff, doe niet zo iritant! Voel je je soms beter als mij?’

Kijk, dit is precies wat ik bedoel. Zie het als zelfbescherming. Wat nou onaangenaam? Ik probeer je alleen maar te helpen. Ik zeg hiermee ook niet dat ik zelf nooit een fout maak. Als ik dat doe mag je me absoluut corrigeren.

Ja, ik verbeter mensen. Ik ben een spelcorectiefanaat, een taalnazi, een grammatica-agent. Ik kan me enorm storen aan sommigen fouten die gemaakt worden. Ik vind het gewoon onprofesioneel.

Het is zelfs mijn werk. Ik ben docente nederlands. Ik help leerlingen met het schrijven van goede solicitatiebrieven zodat ze later niet voor lul staan bij hun werkgever. Ik verbeter hun continu.

Ik ben een vreselijk naar mens.

Nu jij. Hoe iritant vindt je dit stukje? Ook jij focusde je bij het lezen van deze tekst op de gemaakte fouten. Eerlijk zijn! Klopt hรจ? Hoeveel fouten heb je gevonden? Heb je ze geteld en/of (on)bewust verbetert?

Bah, onaangenaam mens die je bent!

(Vind je er minimaal 15, dan heb je een voldoende ๐Ÿ˜)

4 gedachtes over “Taalpolitie

  1. Hier zo’n collega die het van de andere kant bekijkt. Heb al de nodige lessen gehad van je. Onbewust valt er zoveel op. Een school is gemaakt om in te leren. Docenten moeten daar ook net zo goed aan meedoen. Verheug me nu alweer op de volgende les. Je weet zelf weer waar de hoogste prioriteit ligt. Haha

    Like

  2. Leker besig Zara. Fan mei zegen zu alteit dad ik lees med een rooje pen in me hande. Ken ju ju da voorstelen?? Fast un vamili trecje ๐Ÿ˜‰

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s